Sursa de finantare: Proiecte colaborative de cercetare aplicativa – competitia 2013 - PN-II-PT-PCCA-2013-4

Codul proiectului: PN-II-PT-PCCA-2013-4-0471

Nr. contract: 37/2014

Titlul proiectului: Retea inteligenta de microsenzori pentru masurarea neinvaziva a debitelor (acronim SmartFlow)

Durata proiectului: Iulie 2014 – Iunie 2016

Buget total: 750.000 RON (UEFISCDI) + 112.500 RON (cofinantare IMM)

Descrierea proiectului:

Obiectivul principal al acestui proiect il constituie realizarea unui model functional al microsenzorului SmartFlow pentru masurarea neinvaziva a debitelor. Functionarea microsenzorului SmartFlow are la baza modificari in raspunsul unui material magnetic sensibil ca urmare a vibratiilor induse in peretele unei conducte de curgerea turbulenta a unui lichid prin acea conducta.

Obiectivul asociat il reprezinta testarea si demonstrarea functionarii microsenzorului SmartFlow in conditii de laborator.

Microsenzorii de tip SmartFlow vor fi destinati unor aplicatii cum ar fi monitorizarea debitelor in sistemele civile de alimentare cu apa, in sisteme de gestionare a apelor uzate, in industria nucleara si in industria geotermala, dar este de asemenea potrivit pentru aplicatii din industria alimentara si cea chimica.

 

Echipa de cercetare:

(1)             Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Tehnica – IFT Iasi (coordonator)

(2)             GRADIENT SRL (partener P1)

(3)             Universitatea TehnicaGh. Asachi” Iasi – Facultatea de Inginerie Electrica – Depart. de masurari electrice (partener P2)

 

Rezultate preconizate:

Ne-am propus ca, la finalul proiectului, sa realizam microsenzorul pentru masurarea neinvaziva a debitelor la nivel de model functional. Pentru aceasta, in prima etapa (2014 – 6 luni) avem ca obiectiv realizarea materialului magnetic optimizat pentru utilizarea ca element sensibil in microsenzor, stablirea specificatiilor microsenzorului si realizarea unui stand experimental pentru testarea microsenzorului in etapele viitoare. In cea de-a doua etapa (2015 – 12 luni), ne vom concentra practic pe realizarea efectiva a microsenzorului, cu tot ceea ce presupune acesta (partea de detectie, electronica, transmisia de date, inclusiv wireless) si pe testarea si optimizarea acestuia. In ultima etapa (2016 – 6 luni), ne-am propus sa demonstram functionarea microsenzorului intr-o aplicatie de masurare neinvaziva a debitelor in conditii de laborator.

 

Rapoarte de activitate:

2014:

In prima etapa a proiectului, am realizat urmatoarele activitati:

1.1.    Stabilirea specificatiilor microsenzorului pentru masurarea neinvaziva a debitelor;

1.2.    Prepararea, caracterizarea, testarea si optimizarea materialelor magnetice avansate cu structurã amorfa sau nanocristalina ce vor fi utilizate ca elemente sensibile in acest tip de microsenzori; si

1.3.    Realizarea unui stand experimental pentru testarea microsenzorului pentru masurarea neinvaziva a debitelor in etapa a 2-a.

Raport de activitate 2014

 

Diseminare:

Participari la conferinte:

1.      10th International Conference on Physics of Advanced Materials – ICPAM-10,  21 – 26 septembrie 2014, Iasi, Romania

        Lucrarea P-8 / topicul 4: “Optimized magneto-impedance effect in low-magnetostrictive amorphous wires”, autori: T.-A. Óvári, S. Corodeanu, H. Chiriac;

2.      PAMS-1 – Autumn School on the Physics of Advanced Materials, 22 – 26 septembrie 2014, Iasi, Romania

        Lucrarea invitata plenara L8, cu titlul “Amorphous and nanocrystalline magnetic micro- and nanowires”, autor: F. Borza.

 

 

Detalii de contact:

Dr. Tibor-Adrian Óvári

Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pt Fizica Tehnica – IFT Iasi

Blvd. D. Mangeron nr. 47, 700050 Iasi

Email: taovari [at] phys-iasi.ro

Tel: 0232-430680 int. 241

Fax: 0232-231132